Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι

Taxi Rethymno - Rethmyno carnival

Οι πρώτες καρναβαλικές εκδηλώσεις στην πόλη του Ρεθύμνου χρονολογούνται από το 1914. Απόκριες με αναγεννησιακό χρώμα και βενετσιάνικο άρωμα που προσέδωσαν στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι φινέτσα και ρομαντισμό μιας άλλης εποχής. Όλη η πόλη μια μεγάλη συντροφιά συναντιέται και συνεργάζεται για να φέρει σε πέρας τα εντυπωσιακά δρώμενα που φιλοξενούνται στο Ρέθυμνο και τη γύρω περιοχή. Θα δει κανείς παρέες ολόκληρες να κοντοστέκονται στα καφενεία για να πιουν τσικουδιές, να δοκιμάζουν κρητικούς μεζέδες και να σκαρφίζονται μαντινάδες εκείνη τη στιγμή.

Κάθε χρόνο το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι έχει και διαφορετική θεματικό στοιχείο, στο οποίο θα στηριχτεί το κεντρικό θεατρικό δρώμενο των ομάδων στο χορό του καρναβαλιού. Την έναρξη του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού σημαίνει ο προπομπός, δηλαδή ο ντελάλης που περνάει από όλη την περιφέρεια του δήμου Ρεθύμνης και διαλαλεί τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί. Το  Καρναβάλι ξεκινάει με το παιδικό Κυνήγι του Θησαυρού, ενώ είναι άφθονα τα πάρτι, οι αποκριάτικοι χοροί και τα happenings, τα εργαστήρια αποκριάτικων κατασκευών κ.ά. 'Ένα ατέλειωτο πανηγύρι εξελίσσεται στα γραφικά σοκάκια και στις πλατείες της πόλης. Στις πολυάριθμες εκδηλώσεις συγκαταλέγονται το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού, οι Χοροί των Ομάδων του Καρναβαλιού, η φαντασμαγορική Νυχτερινή Παρέλαση των αρμάτων μέσα από τους δρόμους της πόλης. Μη χάσετε την Καντάδα, ένα τετράωρο δρώμενο με αναγεννησιακές επιρροές, όπου παρέες καρναβαλιστών και μουσικά σχήματα της Δημοτικής Φιλαρμονικής περιδιαβαίνουν την Παλιά Πόλη πλημμυρίζοντας με νοσταλγικές μελωδίες κάθε γωνιά.

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι κορυφώνεται με τη Μεγάλη Παρέλαση Αρμάτων και Πληρωμάτων σε ένα υπερθέαμα εικόνων και ακουσμάτων. Η γιορτή ολοκληρώνεται με το καθιερωμένο κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου κατά την τελετή λήξης.

Η Καθαρή Δευτέρα ξημερώνει στο Ρέθυμνο, χωρίς όμως να αποτελεί ημέρα ανάπαυσης! Τα Κούλουμα έχουν τη δική τους ιδιαίτερη θέση στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι. Το λόγο έχουν τα χωριά πέριξ της πόλης του Ρεθύμνου. Έθιμα παμπάλαια αναβιώνουν την ημέρα αυτή με χαρακτηριστική συνέπεια και αυθεντικότητα. Παρακολουθήστε το «μουτζούρωμα» στους Αρμένους, στο Γεράνι και στο Ρουσοσπίτι. Μη χάσετε το «Κλέψιμο της Νύφης», το «Αυγομάζωμα» και τον «Καντή» στο Μελιδόνι! Μην παραλείψετε να βρεθείτε στο Μέρωνα, ζωντανός λαογραφικός παράδεισος, όπου αναβιώνουν μια σειρά από έθιμα: οι Λεράδες, η Αρκούδα, ο Χότζας, ο Τσαγκάρης, το Προξενειό, η Καμήλα.

Ζήστε τη μαγεία του Ρεθυμνιώτικου Καρναβαλιού! Μεταφερθείτε στο Ρέθυμνο από οποιοδήποτε μέρος της Κρήτης και οργανώστε τις εκδρομές σας, είτε μεμονωμένα με ένα από τα επαγγελματικά μας ταξί, είτε ομαδικά στα πολυτελή minibus μας. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας εδω>>